İçinizdeki Çocuğu Yaşatın

 Çocukluk, bir kişinin hayatının altın çağıdır. Her birimiz hayatın kaygısız ve basit olduğu ve gülmek ve kıkırdamak için herhangi bir nedene ihtiyaç duymadığımız çocukluk anılarımıza değer veririz. Ama büyüdükçe sebepsiz gülmenin, affedip unutmanın nasıl bir şey olduğunu unuttuk. 'Olgunlaştık' ve bir toplumda yaşadığımız için belirli bir yaşam biçimine uymamız gerektiğini düşündük. Başkalarının bizim hakkımızdaki görüşlerinin giderek daha fazla farkına vardık ve başkalarını memnun etmek için kendi mutluluğumuzdan vazgeçtik.

Ruhumda hala gökkuşağının güzel renklerinden başka hiçbir şeyi umursamayan o küçük çocuğum.
-
Papiha Ghosh

Bu yolda bir yerde, hepimiz bir görevden veya görevden diğerine koşarken, hayattaki küçük şeylere gülmeyi, küçük zevklerin tadını çıkarmayı unuturuz. Yetişkinler olarak nadiren içtenlikle güleriz. Büyüdükçe mutluluğumuz giderek maddi şeylere bağımlı hale geldi. “Bu işi alırsam gerçekten mutlu olurum”, “Şu arabayı alabilseydim, kesinlikle mutlu olurdum” diyenleri sık sık duyuyorum. Ama bunlar sadece anlık zevklerdir. Gerçek mutluluk içten gelir ve somut şeylere bağlı değildir.

Yaşlandığın için gülmeyi bırakmıyorsun. Gülmeyi bıraktığın için yaşlanırsın. - Michael Pritchard

Hepimizin içinde, kendimizi yetişkin ve olgun olarak etiketlerken bir yerlerde kaybolan küçük bir çocuğumuz var. Ama ileride bir yerde, her birimiz içimizdeki o küçük çocuğu özlemeye başlarız. Dünyanın tüm zenginliklerinin bizi mutlu edemediğini ve içimizde bir yerlerde bir boşluk olduğunu fark ettiğimizde. Hayatı dolu dolu yaşamak için içimizdeki çocuğu canlı tutmak esastır.

Bunu şu şekilde yapabiliriz:

  • Hayatın basit zevklerinden zevk almayı öğrenin: Biz gençken, bir çikolatanın tadını çıkarmak veya bir çizgi film (Tom ve Jerry) izlemek gibi basit şeyler günümüzü güzelleştiriyordu. İster bahçede kelebek ve yusufçuk kovalıyor, ister yağmurda oynamak için kâğıttan tekneler yapıyor olsun, doğayı çocuklar gibi sevmeyi öğrenin.
  • Aptal olarak adlandırılmaktan korkma: Kalbini takip edecek cesarete sahip ol. İçinizdeki kıvılcımı canlı tutmak ve başkalarının yargılarından korkmadan istediğinizi yapmak önemlidir. Yağmurda sırılsıklam olun veya kâğıttan tekneler yapın.
  • Kendinizi Sevin: Mutlu olmanın en önemli anahtarı kendinizi sevmektir. Kendinize zaman ayırın ve kendinizi şımartın. Günümüz hayatının tüm koşuşturmacasının ortasında, gevşemek ve sevdiğiniz şeyleri yaparak biraz zaman geçirmek önemlidir.
  • Arkadaşlarınıza bağlı kalın: Gerçek arkadaşlar hayatın en değerli varlıklarıdır. Arkadaşlarla vakit geçirmek en etkili terapidir. Arkadaşlarınıza değer verin ve onlara zaman ayırın.
  • Tutkularınızı keşfedin ve peşinden gidin: Çocuklar olarak sevdiğimiz şeyi yapmaktan korkmadık. Büyüdükçe herkesi memnun etmeye çalışırız ve kendi tutkularımızı bir kenara bırakırız. Çocukken sevdiğiniz şeyleri keşfetmek ve ne kadar alışılmadık olursa olsun onları takip etmek önemlidir.

Kendimizi her türlü kontrolden kurtaralım. Ritmin kalbimizle aynı hizada olduğu iç davula odaklanalım. Sorumluluğun ölçüsü, evrim ihtiyacına eşittir. Sadece dinle, içindeki çocuk, kulağına fısıldamasına izin ver.

-Grigoris Deoudis

 

Yorumlar