Yardım edilmiş yoksullar mı istiyorsunuz, yoksa ortadan kaldırılmış yoksulluk mu?

Yoksulluk her çeşitte olabilir değil mi? Ekonomik yoksulluk zaten hali hazırda herkesin bildiği bir şey. Yoksulluğu türetebiliriz tabii ki. Örneğin; entelektüel yoksulluk, sevgi yoksulluğu, iyilikten yoksulluk gibi türetile bilinir bu kavram. Peki yoksulluk bir sorunsa bu soruna nasıl bir çözüm bulabiliriz. Yardımlaşarak dediğinizi duyar gibiyim.


Peki yardımlaşmak yoksulluk sorunlarımızı nasıl çözecek? Bu konuda ünlü düşünürlerin bazı sözleri var. “Eğer herkes birbirinin sorunlarına yardım etseydi bugün kimsenin bir sorunu olmazdı.” Gibi. Şimdi bu yardımlaşmanın hiçbir sorunu çözmeyeceğine bir şekilde emin olabiliyorum. Çünkü illaki aydınlığın olduğu her yerde karanlık elbette olacaktır. 


Neyse her şeyi bir kenara bırakalım ve bugün konuşmak istediğim yoksulluk türüne gelelim. 

"Ekonomik yoksulluk" 

Öncelikle ben mevcut hükümetin yoksulluğu ortadan kaldırmak istediğine emin değilim. Zaten kapitalist dünyada "yoksulluk" bir sorun değil bir prensiptir değil mi? Bu konuda aynı Bertolt Brecht'in "Wenn die Haifische Menschen wären" eserinde ele aldığı konu hakkındaki görüşleri gibi düşünüyorum. Bu görüşümü şu şekilde açıklayabilirim. Sevgili Bertolt aslında eserinde yoksulluktan değil üzerine medeniyetler inşa ettiğimiz sisteme, okuyanı düşündürecek bir eleştiri getiriyor. Benim eserden çıkardığımla birlikte örtüşen şeyin, yoksulluğun mevcut sistemde yaşayan, "Bertolt" abimin ifadesiyle köpek balıklarının daha iyi koşullarda yaşayabilmesi için gerekli olduğu. 


"Yoksulluk olmalı ki insanlar zengin olmak için çabalarlar. Böylece bunu yaparken köpekbalıklarının parmağının ucundaki figür olabilirler. "


Benim şahsi düşüncem, kaldırılmaya niyetli olunan bir şey olmadığıdır. Yardım edilmiş yoksulluğun reklamının daha iyi yapıldığını ve halk tarafından daha çok beğenildiğini düşünüyorum. Kendisine yardım edilmiş kimseleri gören mededhah'ların umutları aslında bu sistemin ilerlemesini sağlayan şeyin ta kendisi olduğunu da düşünüyorum. 

Ayrıca Bertolt Brecht'in bahsettiğim eserine de eserin isminin üzerine tıklayıp gidebilirsiniz. 


Yorumlar