Cumhuriyet?


Cumhuriyetçilik, devletin egemenliğinin halkta olduğunu ve halkın kendi kaderini belirleme hakkına sahip olduğunu savunan bir ideoloji midir?

Üzerine yazılacak ve konuşulacak bir sürü konu olmasına rağmen bir süredir yazmıyordum. Geçenlerde youtube’da, yer6 kanalında ki şeriat tartışmasından sonra atar damarıma basıldı resmen. Kendi ülkemin içerisinde, hayatımın ve başkalarının hayatlarının ne kadar ince bir ipliğe bağlı olduğunu görmüş oldum.

Cumhuriyet, bir devletin yönetim şeklidir ve genellikle egemenliğin halkta olduğu ve halkın seçtiği temsilciler aracılığıyla yönetildiği bir siyasi düzeni ifade eder. Öyleyse vatandaşların temel hak ve özgürlüklerine ne oldu Hiç bir şeriatçinin başına oldukça radikal davranmadığı sürece, bir şey gelmezken normal bir vatandaş şeriati savunmuyor diye, Hakkında arama kararı çıkarıldı, Işid tarafından başına ödül koyuldu, troller tarafından ailesi ile birlikte aşağılandı.

Konu, dini bir meseleden bağımsız olarak, içerisinde bulunduğu mevcut düzeni savunan herkes alakadar ediyor. Sayının bakanın hangi ülkenin bakanı olduğunu da anlamış değilim. Ülke kimlerin elinde yönetiliyormuş meğerse(!).

Neyse; zaten neyin ne, kimin kim olduğunu biliyorduk.

Yine de bu kadar açık bir şekilde Cumhuriyet’e, Atatürk’e ve halka saldırılacağını düşünmüyordum. Bu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına, Cumhuriyetin kendisine ve ülkeyi kuran Atatürk ve silah arkadaşlarına yapılmış büyük bir saygısızlıktır.

Diamond Temaya açılan dava bir kimselere hakaret ettiği için değil (ki bir hakarette yok) tamamen şeriati savunmadığı, dinsiz olduğu ve bir tartışmada bir Müslümanı ağır bir şekilde mağlup ettiği içindir. Yani aslına bakılacak olursa “madem düşünceyi yok edemiyoruz o zaman düşüneni yok ederiz” tarzında bir düşünceyle yola çıkıldığı ortada.

Ama Zalimlik her zaman mağduriyet değil, kahraman yaratmıştık. Arkadaşımın tüm bu olaylar neticesinde Türkiye’nin üzerine bir Martin Luther edasıyla parlayacağı bir olasıdır.

Kim bilir belki de Türkiye sonunda nasibini alamadığı aydınlanma dönemini kendi çabaları ile yaşayabilir.

Sağlıcakla kalın.

not: yazım yanlışı yapmadım :)

https://gazetesehir.com/makale/20594880/can-atif-sadri-nebiogulari/cumhuriyet?preview=5334c0d456981884fda0dc8aa434d857

Yorumlar