Fal Baktırmak: Gerçeklikten Uzak Bir İnanç

Birçok insan, aklındaki belirsizlikleri gidermek veya gelecekleri hakkında bir fikir sahibi olmak amacıyla fal baktırıyor. Kahve falı, tarot falı, el falı, su falı diye diye sıralanıp gidiyor. Ne var ki yöntem ne kadar değişirse değişsin bütün bu yöntemler yalnızca sembolik yorumlara ve kişisel inançlara dayanır. 

Falların bilimsel bir temeli veya geçerliliği yoktur. Bilim gözleme dayalı tekrarlanabilir sonuçlar elde etmeye odaklanırken fal ise rastlantısal semboller veya yorumlar üzerine kuruludur. Örneğin, bir kahve fincanındaki lekelerin veya kartların belirli bir geleceği yada kişilik özelliklerini nasıl temsil ettiği sorusu hiçbir testten geçemez. 

Fal bakmak veya baktırmaktaki tek mantıklı unsur kişinin tamamen kendi psikolojik tatmin anlayışına bağlıdır. Gerçeklikten uzak birisi veya gerçekliği kabul edemeyen birisi fallara inanabilir ki gayet de anlaşılır olacaktır. Ancak, belirsizlikler karşısında bir rehberlik arama veya kontrol hissi yaratma amacıyla yapılan bu uygulamalar, kişinin duygusal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılsa da bu, uygulamanın gerçekliğini veya doğruluğunu sağlamaz.

Fal baktırmanın gerçekten doğru veya mantıklı sonuçlar verdiği iddiası bilimsel olarak desteklenemez. Bilimsel yöntemlerle doğrulanmayan ve objektif bir gerçeklik temeline dayanmayan bu uygulamalar, genellikle eğlence veya şamanlıktan kalma geleneksel inançlarla ilişkilidir.

Fal baktırmak kişisel tercihlere bağlı bir durumdur ve herkesin kendi inanç ve değerleri doğrultusunda değerlendirilmesi gerekir. Ancak bilimsel bir doğruluğu veya geçerliliği olmadığı için, fal baktırmanın gerçeklikten uzak bir inanç sistemi olduğunu kabul etmek önemlidir. Belirsizliklerle başa çıkmak için daha güvenilir ve bilimsel yöntemlere dayalı araçlar ve bilgi kaynakları bulunmaktadır.

Bu konuda katı bir tutum takınmamın nedeni, bilimsel yöntemlerin güvenilirliği ve tekrarlana bilirliği üzerine dayalı olmasıdır. 

Bir kaç tane kendini bilmez müneccim bozuntusu geleceği nereden görüyor. Kim söylüyor geleceği bu süper insanlara. Modern bir zihin böylesine bir zırvaya nasıl inanabilir. Akıl alır gibi değil gerçekten.

Geleceği görmek isteyen mezar taşlarına baksın

Sonuçta geleceği herkes bir nebze biliyor değil mi? Canlı olan her şeyin istisna olmadan ölecek olduğunun. İşte orada. Devamı bilinemez olan; Gelecek...

Yorumlar