Toplumsal Duyarsızlığa Karşı Tepkimiz: Taciz ve İnsanlık Dışı Davranışlar

İnsanlar her geçen gün daha da rahatsız edici hale geliyor. Kayseri'de yaşanan son olaylar gerçekten dehşet verici. Bu tür iğrençlikler ne yazık ki ilk defa yaşanmıyor ve maalesef sonuncusu da olmayacak gibi görünüyor. Mülteci sorunu ise zaten var olan problemleri daha da derinleştiriyor.

Arap kültürüyle yetişen insanların ahlaklı olamayacağını düşünmek ise doğru bir genelleme değil. Her kültürden insanın ahlaklı veya ahlaksız olabileceği gibi, bu tür davranışları sergileyenler genel olarak bir toplumun istisnai durumlarıdır. Ancak kültürel olarak bir uyuşmazlık içerisindeyiz ve bu uyuşmazlık basitçe çözülemeyecek kadar fazla. 

Mülteciler ile ilgili konuştuğumuzda; Bazıları bizi ırkçılıkla suçladı, bazıları faşist dedi. Başka şeyler de söylediler. Ancak bu suçlamaların temelsiz olduğunu düşünüyorum. Baksanıza dediğim(iz) ne varsa oluyor.

Bir çocuğa yapılan bu tür tacizler gerçekten dehşet verici ve insanlık dışı bir davranış. Sorsanız çocuğun rızası vardı, o teşhircilik yapıyordu bile diyeceklerdir. Küçük bir çocuğun açık giyinip giymemesi bu tür istismarlara zemin oluşturmaz. Bırakın küçük çocuğu yetişkin bir insanın da giyinişi bu tür bir istismara zemin oluşturmaz. Çocukların korunması herkesin sorumluluğudur.

Bu tacizlere daha fazla sessiz kalmak mümkün değil. Eğer hukuk yetersizse, halkın bu tür durumlarda sessiz kalmaması ve tepkisini göstermesi son derece normaldir.

Bu konuda toplumun geniş kesimlerinin duyarlı olması ve çocukların güvenliğini sağlamak için birlikte hareket etmesi gerektiğine inanıyorum.





Yorumlar